Táv- és hangvezérelt világítás párezer forintból

A néhány éve még luxuscikknek számító, távolról vezérelhető okos világítási megoldások mára már a szélesebb rétegek számlára is hozzáférhetővé váltak. Pontosabban az ismert, nagy márkák méregdrága termékei mellett van néhány piaci szereplő, aki kiváló minőségű világítástechnikát kínál egészen hozzáférhető áron. A teljes piaci körkép helyett néhány példát szeretnék bemutatni, amit már volt szerencsém kipróbálni, illetve a mindennapok során én is használok.

Okos izzók terén egyre nagyobb a választék. A kommunikáció módja szerint két nagy csoportra bonthatók, Bluetooth-on vagy WiFi-n keresztül vezérelhetőkre. Legnagyobb előnyük egyszerűségében rejlik, az ember becsavarja egy foglalatba, párosítja egy okostelefonnal, és már működik is. Innentől kezdve az égő vígan kapcsolgatható a telefonról, vagy akár hangvezérléssel is irányítható. Ez utóbbira a cikk végén még visszatérek.

Az egyik legolcsóbb és legjobb termékcsoport véleményem szerint a Xiaomi Yeelight szériája. Ezek WiFi-n kommunikáló, dimmelhető, azaz szabályozható fényerőjű LED izzók. Kétféle kapható, sima fehér fényű (White) és színes (RGBW), aminek a fénye tetszőleges színűre változtatható. Én a fehérből vásároltam két darabot, és bár tökéletesen működnek, a fényerőt kissé kevésnek, a színhőmérsékletet pedig túl hidegnek találtam. Hogy ez mennyire probléma, az felhasználási mód és ízlés kérdése, mindezek mellett is azt gondolom, hogy nagyszerű minőségű termékek és érdemes velük tenni egy próbát. Jelen cikk írásának pillanatában itthon 8-12 ezer forintért, Kínából rendelve a szállítással együtt $20 (~ 5500 Ft) ellenében juthatunk hozzá.

Álló és asztali lámpák esetében jó megoldás lehet egy okos konnektor beszerzése. Ilyenkor nem közvetlenül az égőt vezéreljük, hanem a fali aljzat és a lámpa dugalja közé beiktatott okos konnektort. A lámpa folyamatosan felkapcsolt állapotban van, ha a konnektort is aktív állapotba állítjuk, a lámpa kap áramot és világít, ellenkező esetben nem. Az okos konnektorokat is két nagy csoportra bonthatjuk, RF (rádiófrekvencia) és WiFi vezérlésűekre. Az előbbiekhez szükség van egy köztes vezérlőegységre is, ezért ha csak egy-két darabra szeretnél beruházni, én a WiFi-s megoldást ajánlom.

A konkrét termék, amit nagy megelégedettséggel használok a Sonoff S20 modellje. Szuper egyszerű a beüzemelése, telefonos és hangvezérlésre egyaránt azonnal reagál, az egyetlen negatívum, hogy az erőteljesen világító, ennélfogva éjszaka némileg zavaró jelzőfényt nem lehet kikapcsolni, de egy fekete szigszalag csodákra képes. Néhány hazai webshopban lehet kapni 6-10 ezer forint körül, Kínából, szállítással pedig $11 (~3000 Ft.) Külföldi rendelés esetén figyeljünk oda, hogy a Magyarországon szabványos verziót (EU Type F) válasszuk.

Végül pedig dönthetünk úgy is, hogy magát a villanykapcsolót okosítjuk fel. Itt szintén RF és WiFi modellek közül választhatunk. Az előzőekben tárgyaltak miatt, a legtöbbek számára ez esetben is a WiFi-s a jobb választás.

Ehhez is egy Sonoff terméket, név szerint a Sonoff Touch érintőkapcsolót használom. Ez egy a kategóriájában kimondottan olcsónak számító, világszerte népszerű, európai kialakításban is kapható modell. Ez utóbbira fontos odafigyelni, mert a hosszúkás téglalap alakú amerikai kapcsolótest, nem fog passzolni a Magyarországon általánosan használt kerek kapcsoló dobozokba. A másik fontos dolog, hogy a bekötésnél a megszokott fázis és föld mellett szükség van nullára is. Sajnos ez a legtöbb helyen nincs előkészítve, de némi villanyszereléssel utólag is behúzható. Ha erre semmiképp nincs lehetőség, akkor egy RF kapcsoló lehet mégis csak megoldás, azoknak rendszerint elegendő a hazai kialakításnál megszokott fázis és föld. A WiFi-s fali kapcsoló nagy előnye, hogy a rákötött lámpa a telefonos és hangvezérlés mellett manuálisan is kapcsolható marad. Ez egy szimpla okos izzó esetében nincs így, hiszen a kapcsolónak folyamatosan felkapcsolt állapotban kell lenni különben hiába utasítanánk mi a telefonról, hogy világítson, negatív állású kapcsoló mellett az izzó nem kapna áramot. Sonoff Touch érintőkapcsolót itthon csak elvétve árulnak, Kínából rendelve a legegyszerűbb, egy kapcsolós modell $13 (~4000 Ft.) körül kapható.

És akkor a vezérlési módokról még egyszer általánosságban. A rádiófrekvencia és a WiFi alapú technológiák között az a fő gyakorlati különbség, hogy míg a WiFi-s készülékek közvetlen kapcsolódnak az otthoni vezeték nélküli internet hálózathoz, addig az RF készülékek egy köztes, erre a célra szolgáló eszközön keresztül teszik azt. Az ilyen átjátszók körülbelül 10 ezer forinttól indulnak, ezért csak akkor éri meg beszerezni, és rádiófrekvencia alapú rendszert felépíteni, ha sok okos eszközt szeretnénk vezérelni. Néhány darab esetében a WiFi-s verzió jelenti az egyszerűbb, megbízhatóbb és költséghatékonyabb megoldást.

Tapasztalataim szerint az érintett márkák és típusok ár-érték arányban a kínálat élvonalába tartoznak, de vásárlás előtt más gyártók azonos funkciójú termékei között is érdemes szétnézni. Minden fentebb említett eszköz vezérelhető okostelefonról, akár a gyártó saját applikációján, akár harmadik fél által kiadott szoftvereken keresztül, amennyiben azok támogatják az adott eszközt. Gyakorlatilag tehát kényelmesen, ágyban fekve vagy akár a világ másik végéről is kapcsolgathatjuk otthonunk világítását pusztán az okostelefon képernyőjét nyomkodva.

A hangvezérlés beállítása sem sokkal bonyolultabb feladat. Egyes gyártók és eszközök esetében a hivatalos szoftverben is megtalálható ez a funkció, egyéb helyzetben pedig a Google Asszisztens szolgáltatása lesz segítségünkre. A Google fiók és a gyári program összekötése után be kell állítani, hogy az Asszisztens figyeljen a hangutasításokra, esetleg definiálni néhány egyéni parancsot, és már kész is van. A beállítások pontos mikéntjéről rengeteg leírást és videót lehet találni a neten, de igény esetén én is szívesen összefoglalom egy másik bejegyzésben.

A technológia kimaxolása érdekében érdemes beruházni egy Google Home Mini vagy Amazon Alexa Dot intelligens asszisztensre. Számos hasznos funkciójuk mellett, meghatározó részei lehetnek egy jól felépített, hangvezérelhető okos otthon rendszernek.

Ajánlott bejegyzések