Prediktív képernyő-billentyűzetek

A képernyő billentyűzetek azok számára jelenthetnek számottevő segítséget, akik nem vagy csak nehézkesen tudják használni a hagyományos klaviatúrákat. Ezek a jellemzően kis méretű programok egy virtuális billentyűzetet jelenítene meg számítógépünk vagy mobil eszközeink képernyőjén. Sok közülük rendelkezik a prediktív szövegbevitel képességével akár magyar nyelven is. Ez azt jelenti, hogy ha elkezdünk begépelni egy szót, a program – figyelembe véve a már beírt karaktereket – megpróbálja kitalálni, hogy milyen szót szeretnék beírni, és ennek megfelelően javaslatokat tesz. Ha ezek közt szerepel a beírni kívánt szó, elegendő csak kiválasztanunk, és nem szükséges végigpötyögnünk teljes hosszában. Egy ilyen eszköz használatával töredékére csökkenthetjük a szükséges leütések számát, ezzel időt és energiát spórolva.

Prediktív képernyő-billentyűzet
Képernyő-billentyűzetek Windowsra

A Windows, hasonlóan a legtöbb operációs rendszerhez alapból tartalmaz egy virtuális billentyűzetet, amit a windows 8 vagy későbbi rendszer esetén a Start > Beállítások > Könnyű kezelés > Billentyűzet, windows 7 esetén pedig a Start > Minden program > Kellékek > Könnyű kezelés > Képernyő-billentyűzet menüpont alatt tudunk aktiválni. Bár a billentyűzet egész jól testreszabható, nagy hátránya, hogy magyar nyelven a prediktív funkció nem érhető el benne.

Windows képernyő-billentyűzet

Ha nem vagyunk megelégedve a Windows alap billentyűzetével, számos másik programot is találhatunk az interneten. Tapasztalataim szerint ezek közül az egyik legjobb az OnScreenKeys nevű program, ami jelenleg több mint 40 nyelvet támogat, köztük a magyart is. A szoftver folyamatosan figyeli és tanulja a felhasználó stílusát, így maximalizálva a tippek és a szövegbevitel hatékonyságát.

OnScreenKeys

Hátránya, hogy ingyenesen csak 60 napig érhető el, a további használathoz meg kell vásárolni. Bővebb információ és a próbaverzió letöltése: OnScreenKeys

Képernyő-billentyűzetek iOS és Android rendszerekre

Bár minden érintőképernyős mobileszköz rendelkezik valamilyen virtuális billentyűzettel, ez esetben sem kell feltétlen beérnünk a gyári megoldással. Jelenleg az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb ingyenes billentyűzet a SwiftKey, ami egyaránt kompatibilis az iPhone-nal, iPad-del és bármilyen Androidot futtató készülékkel. A program a prediktív szövegbevitel lehetőségem túl, más intelligens funkciókkal is könnyebbé teszi számunkra a gépelést.

SwiftKey

Bővebb információ és a program letöltése: SwiftKey Android, SwiftKey iOS

Az ebben a bejegyzésben nem érintett operációs rendszerekre is vannak hasonló megoldások, akinek ilyenre van szüksége, szintén érdemes szétnéznie a neten.

Ajánlott bejegyzések