Konnektorok vezérlése telefonnal és hanggal

Korábban volt már szó világítás, TV, klíma és egyéb infra jelekkel kommunikáló eszközök, valamint számítógép táv- és hangvezérléséről, most pedig még szélesebbre tárjuk a kaput, és megnézzük, hogyan okosítható fel bármelyik egyszerű elektromos fali aljzat.

Az okos konnektorok lényegében egy vezeték nélküli adó-vevő egységet és egy relét foglalnak magukba, ami alkalmassá teszi őket, hogy távvezérléssel meghatározzuk, mikor engedjenek át áramot és mikor ne.
A beüzemelés pofonegyszerű, csak be kell dugni egy sima fali aljzatba, párosítani egy okostelefonnal, és máris kapcsolgathatjuk kedvünkre. Lényegében bármilyen fogyasztót rá lehet kötni (egyszerűen csak be kell dugni, pont mint ahogy egy sima konnektorba tennéd), aminek a funkcionalitása kimerül abban, hogy bekapcsolt állapotban működik, kikapcsolt állapotban pedig nem. Ilyen lehet bármilyen asztali vagy állólámpa, ventilátor, hősugárzó, de akár egy asztali számítógép is.

Nyáron például kifejezetten kényelmes volt ágyból telefonnal vagy hangvezérléssel kapcsolgatni a pár méterre lévő ventilátort, de az is praktikus tud lenni, amikor a számítógép egy szimpla hangutasításra indul el.

Az okos konnektorokat két nagy csoportra bonthatjuk, RF (rádiófrekvencia) és WiFi vezérlésűekre. Az előbbiekhez szükség van egy köztes vezérlőegységre is, ezért ha csak egy-két darabra szeretnél beruházni, én a WiFi-s megoldást ajánlom.

Az alapfunkción túl a legtöbb modell rendelkezik időzítővel is, ami segítségével beállíthatjuk a be- vagy kikapcsolás pontos időpontját, vagy akár ezek váltakozását egy előre meghatározott ciklusban.

A konkrét termék, amit nagy megelégedettséggel használok a Sonoff S20 modellje. Szuper egyszerű a beüzemelése, telefonos és hangvezérlésre egyaránt azonnal reagál, az egyetlen negatívum, hogy az erőteljesen világító, ennélfogva éjszaka némileg zavaró jelzőfényt nem lehet kikapcsolni, de egy fekete szigszalag csodákra képes. Néhány hazai webshopban lehet kapni 6-10 ezer forint körül, Kínából, szállítással pedig $11 (~3000 Ft.) Külföldi rendelés esetén figyeljünk oda, hogy a Magyarországon szabványos verziót (EU Type F) válasszuk.

Ajánlott bejegyzések