Felejtsd el a távirányítót! – TV / klíma / akármi hangvezérlése

Na jó, az akármi kissé túlzás. Ebben a cikkben egy olyan technikát mutatok be, amivel bármilyen készülék, ami infravörös jelekkel kommunikál hangvezérelhetővé alakítható. Szinte minden, amihez hagyományos távirányító jár infra jeleket fogad. TV, DVD lejátszó, set top box, hifi, ventilátor, klíma, akármi.

Amire mindenképp szükségünk lesz, az egy IR transceiver. Ez egy olyan eszköz, ami egyaránt képes küldeni és fogadni infra jeleket.

Jelenleg a piacon az egyértelmű ár/érték arány bajnok az 5000 Ft alatt beszerezhető BroadLink RM Mini 3 valamint nagy testvére, a 9000 Ft körül kapható Broadlink RM Pro. A két termék közti fő különbség, hogy a Pro képes rádió jeleket is kezelni a 433 / 315MHz sávokban, de mivel erre csak igen ritkán van szükség, a legtöbb esetben bőven elég a kisebb és olcsóbb Minit megvásárolni.

A beállítás nem igényel szakértelmet, összesen egy USB csatlakozós áramforrás és egy okostelefon kell hozzá. Eszközöket kétféleképpen párosíthatunk, ha az adatbázisban már szerepel az adott típus, akkor a szoftver automatikusan letölti a hozzá tartozó kódokat (a legtöbbször ez történik), a fennmaradó esetekben pedig az eredeti távirányító segítségével lehet betanítani a vezérlést. Ezt követően az eredeti távirányítóra már nem lesz szükség, a telefonon futó applikációval egy felületről vezérelhető az összes párosított eszköz. Mindkét BroadLink készülék 360 fokban küldi ki az infra jeleket, így gyakorlatilag bárhol elhelyezhetők, a lényeg, hogy viszonylag szabad rálátásuk legyen a vezérelt eszközökre.

A hangvezérlés beállítása sem komolyabb feladat. A BroadLink saját applikációjában megadhatunk akár magyar parancsszavakat is, amiket a telefon továbbít a vezérlő egységnek. Ha viszont teljes szabadságra vágyunk, és a telefontól is függetlenedni szeretnénk, érdemes az eszközt összekötni egy Google Home vagy Amazon Echo asszisztenssel, így téve a hangvezérlést a lehető legegyszerűbbé és legkényelmesebbé.


Mobiltelefon / tablet használata távirányítóként

Mivel a bejegyzés témájához erősen kapcsolódik, meg kell említenünk, hogy mobil eszközeink többsége is rendelkezik adó- és vevőként egyaránt funkcionáló infraporttal. Mindegyik mobil operációs rendszerre applikációk tucatjai érhetők el, amik segítségével telefonunkat vagy tabletünket univerzális távirányítóként tudjuk használni. Ilyen program például az AnyMote – Smart Remote Control és a SURE Universal Remote.

Ajánlott bejegyzések