Előzzük meg a bajt: tűzoltó készülék

Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, miért nem alapfelszerelés minden egyes háztartásban.

  • egy kis szikra valamelyik elektromos készüléknél, konnektornál,
  • a hamutálból kiforduló vagy a bóbiskoló ember ujjai közül kicsúszó cigaretta,
  • a beeső napsugarak, az azokat fókuszba gyűjtő üveg és valami gyúlékony anyag kompozíciója,
  • égve felejtett vagy felborított gyertya,
  • kisgyerek ismerkedése a gyufával vagy öngyújtóval, anya, apa határozott tiltásának ellenére
  • véletlenek szerencsétlen összjátéka, ami másokkal esetleg, de veled biztosan nem fog megtörténni

A fentebbi események bármelyike képes egy szempillantás alatt olyan tüzet okozni, ami fél perc leforgása alatt garantáltan megállíthatatlanná válik. Szerencsésebb esetben csak a lakásod, házad veszik oda, minden egyéb abban lévő tulajdonoddal együtt, rosszabb esetben pedig az anyagi kár lesz a legkevesebb gondod. Ha személyi sérülés nem történik, és a biztosító is fizet, akkor is jó pár kemény hónap elébe nézel mire a fenekestül felborult életedet képes leszel minden szempontból újraszervezni. (Jut eszembe, mikor nézted át legutóbb a lakásbiztosításodat? Biztos, hogy minden kárra fizet? Ha igen, eleget ahhoz, hogy újrateremtsd, ami elveszett? Sajnos a hivatalos papírjaid is bennégtek, ugye van valahol fizikai vagy digitális másolatod a pénzügyeidről, biztosításaidról?)

A tűzkár nem előzhető meg minden esetben, de bizonyos esetekben igen, és ilyenkor minden a másodperceken múlik. Amikor lángra kap a függöny, vagy már füstöl az asztal alatt a számítógép, jó eséllyel késő tárcsázni a tűzoltókat, a lángok pillanatok alatt tovább terjednek. Viszont, ha azonnal észleljük a bajt, és tudunk mihez nyúlni, akkor egy mezei tűzoltó készülékkel sokszor könnyedén megelőzhetjük a katasztrófát. Ezért gondolom, hogy minden háztartásban alapfelszerelésnek kellene lenni a tűzoltó készüléknek.

tuzoltokeszulekek

Több fajta tűzoltó készülék létezik, oltóanyag alapján különbséget teszünk vízzel, habbal, gázzal és porral oltó között. Általános használatra több szempontból is az utóbbi ajánlott. A porral oltó bármilyen tűz típussal szemben alkalmazható, relatíve olcsó, tizenöt-húsz évig felhasználható, újratölthető, hatékony és egyszerű használni.

Többféle kiszerelésben kapható, szerintem nem érdemes túl nagyot venni, inkább több kisebbet, és különböző helyeken tartani őket. Pár éve vásároltam 7 darab 1 kg-os készüléket, ami összesen nem került 10 000 forintba. Ezeket a ház egymástól távolabb eső pontjain jól hozzáférhetően helyeztük el, hogy ha bárhol tűz ütne ki, pár lépésen belül legyen egy készülék. Fontos, hogy minden családtag tisztában legyen a készülékek elhelyezkedésével, és az sem árt, ha időnként átismétlitek a porral oltó használatának pontos lépéseit, ne éles helyzetben kelljen a készülékre festett piktogramokat értelmezni.

Ha már a lakásod be van biztosítva, tegyél egy készüléket az autódba is, adott szituációban szintén életmentő lehet!

Ajánlott bejegyzések