Előzzük meg a bajt: tartalék áramforrások

Talán nem túlzás azt mondani, hogy napról napra egyre inkább kiszolgáltatottabbá válunk a villamos energiával szemben. Elsőre nem is gondolnánk, hogy mennyire meghatározza mindennapjainkat az elektromos áram hozzáférhetősége, pedig sokkal komolyabb dolgokról van itt szó, mint a villanykörték, TV készülékek vagy épp a drága pénzen vásárolt 9 az 1-ben konyhai robotgép üzemeltetése, aminek, valljuk be, úgyis legfeljebb csak két funkcióját használod. Nyugi, mi is.
Ha megszűnne az áramellátás, a többi közműnek is búcsút mondhatnánk. Elektromos infrastruktúra nélkül nem lenne se víz, se gázszolgáltatás, de még telekommunikáció sem. Szerencsére békeidőben, súlyosabb természeti katasztrófa híján egy ilyen szintű teljes leállásra meglehetősen kicsi az esély, de a modern, iparosodott nyugaton szocializálódott ember már egy fél órás áramkimaradástól is képes kisebb pánikroham közepette apokalipszist vizionálni, pedig a legtöbbször ez még kellemetlenségnek is alig nevezhető.

Bizonyos esetekben viszont egy nem várt áramszünet akár nagyobb gondot is képes okozni, mozgássérültként pedig nem is nehéz ilyen helyzetbe keveredni. Áram nélkül hasznavehetetlenné válik a mozgássérült lift, elektromos rámpa, elektromos betegemelő, elektromos kórházi vagy ápolási ágy, elektromos kerekesszék, nyáron 40 fokban a klíma, speciális telekommunikációs és vészjelző eszközök, stb. Sokak számára ezek mindennaposan használt eszközök, amik nélkül kis híján szó szerint megáll az élet. (Jelen sorok mozgássérült íróját érte már áramszünet hajnali fél kettőkor, elektromosan vezérelhető ágyában, ülő pozícióba emelt háttámlával. Az eset olyan mély nyomokat hagyott benne, hogy időnként azóta is első szám harmadik személyben beszél magáról.)

A kissé hosszúra nyúlt felvezetés után lássuk, hogyan tudunk felkészülni a váratlan, nem túl hosszú ideig tartó áramkimaradásokra. Az igazán hatékony megoldást egy aggregátor, azaz áramfejlesztő beszerzése jelenti. A legtöbb aggregátor benzin meghajtással működik és a magyar háztartásokban is elérhető 230 Volt feszültségű váltakozó áramot állít elő. Ez azt jelenti, hogy bármi olyan készüléket, amit normál esetben a konnektorba dugnánk, képes egy átlagos aggregátor is ellátni árammal. Több fogyasztó egyidejű vagy nagyobb áramfelvételű fogyasztó használata esetén szükséges lehet nagyobb teljesítményű áramfejlesztőt választani.

Bár egy ilyen készülék jó hatásfokkal képes ideiglenesen kiváltani a villamos hálózatot, sokak számára nem jelent megoldást. A beüzemelése és karbantartása némi hozzáértést igényel, meglehetősen hangos, nehéz, drága, és beltérben nem igazán használható.

Egy másik, lényegesen egyszerűbb lehetőség, ha nem előállítani hanem csak tartalékolni szeretnénk némi áramot. A legköltséghatékonyabb megoldás néhány nagy kapacitású akkumulátor beszerzése lenne, de mivel ezek nem köthetők mindenféle fogyasztóra egy az egyben, ezért további eszközöket és ismereteket igényelnek, ami sokaknak nem áll rendelkezésre. A bárki számára járható út egy UPS, azaz szünetmentes tápegység beszerzése. A legtöbb ilyen eszköz alapvetően számítógépekhez készül, és arra szolgál hogy áramingadozás vagy kimaradás esetén a hozzá csatlakoztatott gépeket egy kis ideig még ellássa árammal, hogy azok biztonságosan leállíthatók legyenek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy hogy az UPS-t csak számítógéphez lehet használni. Lényegében bármilyen eszköz ráköthető, aminek a fogyasztása nem haladja meg a szünetmentes tápegység effektív teljesítményét. Fontos, hogy olyan modellt válasszunk, amibe hagyományos aljzat (schuko) is csatlakoztatható máskülönben a számítógépen kívül csak átalakítóval tudunk majd rádugni készülékeket. Egy szünetmentes tápegység nem tudja kiváltani az elektromos hálózatot, de szükség esetén, viszonylag olcsó, semmiféle szakismeretet nem igénylő megoldás lehet a legtöbb elektromos készülék átmeneti üzemeltetésére.

Ajánlott bejegyzések