Egér irányítása fejmozdulatokkal

Azok számára, akiknek nehézséget okoz a hagyományos vagy akár a hanyattegér használata, a hangvezérlés mellett megoldást jelenthet a különböző fejegerek alkalmazása. Ezekből több típus is létezik, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: lehetőség van a fej mozgatásával irányítani az egér mutatóját.

Az ehhez szükséges felszerelés és programok sora az ingyenesektől kezdve a többszázezer forintosakig terjed. A legpénztárcabarátabb megoldás, ha olyan programot választunk, amely nem igényel drága céleszközöket, mindössze egy beépített vagy külsőleg telepített webkamerát. A fej mozgásának lekövetéséhez nincs szükség különösebben nagy felbontásra, egy középkategóriás webkamera tökéletesen megteszi,  viszont,  ha a mimikánkat is hadrendbe kívánjuk állítani (pl. kacsintásra vagy a szemöldök felhúzásának hatására klikkelés), akkor nem árt egy jobb minőségű, HD eszközt beszerezni.

Véleményem szerint az egyik legjobb ingyenes program az NPointer.

NPointer

Nem szükséges telepíteni, állítható az érzékenysége, a viselkedése alaposan testre szabható, és ami talán a legnagyobb extra, hogy a fejmozdulatok kombinálhatóak hangutasításokkal, így egy egészen gyors és hatékony alternatívát kínál a manuális egér kiváltására.

Néhány további hasonló és ingyenes program a teljesség igénye nélkül: Camera Mouse, Animouse, HeadMouse2.

Saját eszközökre építő, és ennélfogva jóval költségesebb megoldások kipróbálásához ezidáig még nem volt szerencsém, így csak sejteni vélem,  hogy a legfőbb előnyük az ingyenes lehetőségekhez képest a fokozott precizitásukban rejlik. Ilyen például a HeadMouse Nano, a KinesicMouse és a Glassouse.

Ajánlott bejegyzések